Wijzigingen regelgeving bij aankoop woning per 1 januari 2024
Mijn favorieten
Makelaardij

Wijzigingen per januari 2024

 • Rijnpoort Makelaars
 • 11 december 2023

Wijzigingen regelgeving per 1 januari 2024

Het einde van 2023 is in zicht. Misschien staat het kopen van een (nieuwbouw)woning of het aflossen van je hypotheek op de planning voor volgend jaar? Dan is het goed om rekening te houden met een aantal wijzigingen in de regelgeving bij de aankoop van een woning per 1 januari 2024. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

 • Energielabel bepalend voor maximale lening

  Vanaf 1 januari ontstaat er meer leenruimte voor kopers van een energiezuinige woning én voor eigenaren voor het verduurzamen van de huidige woning. Een beter energielabel leidt immers tot lagere energielasten. De hypotheeklasten worden daardoor meer gekoppeld aan het maandelijkse budget en de daadwerkelijke maandlasten. Een woning met (voorlopig)energielabel A+++ zorgt er dus voor dat je € 30.000,- meer mag lenen voor de aankoop van de woning. Zie de volgende tabel ter verduidelijking:

 • Verhoging NHG-grens 

  De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kan gezien worden als een soort verzekering voor jouw hypotheek. Het fungeert als een financieel vangnet wanneer jij door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen óf wanneer je een restschuld hebt na de verkoop van jouw huis. In ruil voor de NHG-zekerheid bieden geldverstrekkers een rentekorting op de hypotheek. De NHG-grens is momenteel € 405.000,-. In 2024 gaat deze grens omhoog naar € 435.000,-. Wanneer je extra energiebesparende voorzieningen treft, dan kun je in 2024 zelfs een NHG-hypotheek tot € 461.100,- afsluiten.

 • Startersvrijstelling

  Als je een woning koopt voor zelfbewoning, betaal je 2% overdrachtsbelasting. Om de positie van starters en doorstromers op de koopwoningmarkt te verbeteren, geldt voor kopers van 18 tot 35 jaar een vrijstelling wanneer zij voor het eerst een woning aankopen. De vrijstelling geldt momenteel tot een bedrag van € 440.000,-, maar vanaf 1 januari 2024 geldt dat tot een koopprijs van € 510.000,-! Extra voordeel voor de starters dus! De overige tarieven blijven gelijk; beleggers betalen nog steeds 10,4% overdrachtsbelasting.

 • ‘Jubelton’ wordt definitief afgeschaft

  Vanaf 2024 zal de Jubelton helemaal worden afgeschaft. Hierdoor kan er dus niet meer belastingvrij geschonken worden aan personen tot 40 jaar voor de aankoop van een woning.
  Heb je wel eens gedacht aan het afsluiten van een familiehypotheek? Hierdoor krijgen ouders alsnog de mogelijkheid om geld aan hun kind te lenen.

  Wil je hier meer over weten of even sparren? Neem dan contact op met Arthur van Rijnpoort Hypotheken & Verzekeringen op via 0174-294652 of info@rijnpoort.nl. We staan je graag te woord!

Lilian Verhuisadvies Aankoop

Op zoek naar je droomwoning?

Er is meer mogelijk dan je denkt. Maak een gratis zoekopdracht aan of neem vrijblijvend contact op.

Gratis zoekopdracht