8 Tips bij het kopen van een nieuwbouwwoning - Rijnpoort Makelaars
Mijn favorieten
Nieuwbouw

8 Tips bij het kopen van een nieuwbouwwoning

 • Rijnpoort Makelaars
 • 25 januari 2024

8 Tips bij het kopen van een nieuwbouwwoning

Je bent op zoek naar een nieuwbouwwoning. Een leuk en spannend traject, omdat dit vaak de eerste keer is dat je dit doet. Hoe start je je zoektocht en waar moet je op letten? We zetten het graag voor je op een rijtje en geven je 8 tips om op te letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning!

 • Bekijk wat je financiële mogelijkheden zijn

  Ga eens vrijblijvend langs bij een hypotheekadviseur. De adviseur kan op basis van je loonstrook en jaaropgave een beeld geven van je financiële mogelijkheden. Welk hypotheekbedrag kan je lenen? Wat worden de maandlasten? Zijn er mogelijkheden tot een starterslening of zijn er andere regelingen waarvoor je in aanmerking komt? Heb je al een koopwoning en is er een overbruggingshypotheek nodig?Als je weet wat je budget is, kan je zoektocht starten!

 • Ga op zoek naar projecten

  Houd via Funda, de kranten en de informatie vanuit de gemeente in de gaten waar er nieuwe projecten gebouwd gaan worden. Heb je een leuk project gevonden? Kijk op de projectsite of je je kunt inschrijven voor de nieuwsbrief van het project. Op die manier wordt je veelal per nieuwsbrief op de hoogte gehouden over het project. En je bent er dan als eerste bij als de verkoop start.

 • Bekijk hoe de toewijzingsprocedure gaat

  Het lijkt wat vroeg, maar het loont alvast om te informeren naar de toewijzingsprocedure! Soms gaat de toewijzing op volgorde van inschrijving, maar bijvoorbeeld in de gemeente Westland gaat de toewijzing altijd via het woningzoekendensysteem voor nieuwbouwwoning van de gemeente. Het principe is simpel: Degene die het langst staat ingeschreven in dit systeem, wordt als eerste benaderd voor een woning! Inschrijven in dit systeem kan via de site van de gemeente Westland. De inschrijving kost € 20,– per jaar en dient jaarlijks verlengd te worden.

 • Ga naar de locatie

  Het belangrijkste wat telt bij de aankoop van een woning, is de locatie. Dus wandel eens door het gebied en bekijk of de locatie past qua woon-werkverkeer. Maar ook: wat wordt de omliggende bebouwing? Wordt het grondgebonden bouw ( bijvoorbeeld een rijwoning) of gestapelde bouw (appartementencomplex)? Welke voorzieningen vind je belangrijk en zijn/ komen deze er? Denk aan scholen, winkels, maar ook aan speeltuinen, oplaadpunten elektrische auto’s, sportverenigingen etc. Als de locatie helemaal naar je zin is, kan je je gaan verdiepen in de woningen.

 • Bekijk de plattegronden goed

  Als het moment van start verkoop nadert, komen de plattegronden beschikbaar. Bekijk deze uitgebreid of laat iemand met je meekijken die hier meer mee te maken heeft. Wat zijn de afmetingen van de woonkamer en slaapkamers? Hoe is dit ten opzichte van je huidige situatie? Meet simpelweg maten op zodat je kunt vergelijken of teken de plattegrond eens met stoepkrijt uit. Alles om wat meer beleving te krijgen bij de afmetingen.

 • Doorloop alle stukken goed

  Als je een woning toegewezen hebt gekregen, ontvang je allerlei stukken welke belangrijk zijn om goed door te nemen. Denk aan een technische omschrijving, waarin de afwerking van de woning in woorden worden omschreven. Welke materialen worden er gebruikt? Zit er een keuken bij de prijs inbegrepen? Hoe worden de badkamer en het toilet afgewerkt? Maar ook een meer- en minderwerklijst met daarin de opties en mogelijkheden tot het vergroten en luxer maken van de woning. Denk aan een uitbouw, dakkapel maar ook aan het verzetten van wanden en toevoegen van bijvoorbeeld elektriciteitspunten.

 • Vraag naar een planning

  Als je een nieuwbouwwoning koopt, komt er veel op je af. Er worden ontbindende voorwaarden van toepassing voor de financiering, maar ook opschortende voorwaarden. Dit zijn voorwaarden waar de ontwikkelaar eerst aan moet voldoen voordat hij mag starten met de bouw (denk hierbij aan % verkocht, garanties, verkrijgen van de vergunning). Daarnaast staat er een maximale bouwtijd in de akte, waarmee je een beeld kan krijgen van de planning.

 • Laat je goed informeren

  Een nieuwbouwwoning kopen doe je niet dagelijks en er komt veel op je af. Vind je het fijn als je extra ogen hebt die met je mee kijken? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Wij kunnen vanaf stap 1 met je meekijken en meezoeken naar de geschikte woning voor jou. We zullen alle documenten voor jou doornemen en dit in duidelijke taal aan jou toelichten. We bespreken de plattegronden, het afwerkingsniveau en natuurlijk alle contracten. Ook zullen we met elkaar de bijkomende kosten op een rijtje zetten. Zo weet je zeker dat je goed geïnformeerd de juiste keuze kunt maken bij het kopen je nieuwbouwwoning!

 

Als je deze tips doorloopt, ben je goed voorbereid om een nieuwbouwwoning te kopen. En loop je tegen dingen aan, vraag het aan Rijnpoort Makelaars en wij helpen je graag verder bij de aankoop van een nieuwbouwwoning!

Lilian Verhuisadvies Aankoop

Op zoek naar je droomwoning?

Er is meer mogelijk dan je denkt. Maak een gratis zoekopdracht aan of neem vrijblijvend contact op.

Gratis zoekopdracht