Sparen voor het kopen van een woning - Rijnpoort Makelaars
Mijn favorieten
Hypotheken & verzekeringen

Sparen voor het kopen van een woning

  • Rijnpoort Makelaars
  • 8 april 2024

Sparen voor het kopen van een woning

Wil je niet te maken krijgen met hoge maandlasten, omdat je het volledige aankoopbedrag hebt moeten financieren bij de aankoop van een woning? Zorg dan dat je voldoende gespaard hebt! Als je namelijk een deel van de koopsom met je spaargeld betaalt, kan het te lenen bedrag omlaag. Voldoende spaargeld kan ook de oplossing zijn, als je niet voldoende kunt lenen op je inkomen. Houd er wel rekening mee dat je (mits je inkomen dat toelaat) maximaal de getaxeerde woningwaarde kunt financieren in een hypotheek. De bijkomende kosten moeten altijd uit eigen middelen worden betaald.

Hoeveel geld heb je nodig voor het betalen van de bijkomende kosten?

Er is niet één bedrag dat je altijd aan kosten betaalt. De hoogte van de kosten verschilt sterk. De grootste kosten zijn de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur en de overdrachtsbelasting. De kosten van de hypotheekadviseur liggen gemiddeld tussen de €2.500 en €3.500. De overdrachtsbelasting bedraagt normaal gesproken 2% van de koopsom van de woning. Daarnaast heb je te maken met taxatie- en eventueel makelaarskosten. Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af, dan dien je rekening te houden met de borgtochtprovisie van 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Voor het kopen van een woning van €400.000, moet je ongeveer tussen de €20.000 en €25.000 aan kosten rekenen. Een deel van de bijkomende kosten is fiscaal aftrekbaar. Ben je nog geen 35 jaar oud? Onder voorwaarden kun je vrijgesteld worden van de overdrachtsbelasting.

Op jonge leeftijd beginnen met sparen

Vooral jonge starters hebben moeite met het vinden van een betaalbare woning. Ze hebben vaak nog geen hoog inkomen en weinig spaargeld. Door op jonge leeftijd al te beginnen met het sparen voor een woning, kunnen de kansen op de woningmarkt sterk verbeterd worden. In een periode van 10 jaar kun je met een bedrag van €75 per maand en een spaarrente van 2% bijna €10.000 opbouwen. Dit kan het verschil zijn tussen wel of niet kunnen kopen.

Bouw geen schulden op

Wat nog belangrijker is dan een spaarkapitaal opbouwen is geen schulden op je naam te krijgen. Schulden zorgen er namelijk voor dat je (veel) minder aan hypotheek kunt krijgen. Een schuld van €10.000 kan zorgen voor een lagere hypotheek tot zelfs €40.000. Het niet laten ontstaan van schulden is dus erg belangrijk als je plannen hebt om een woning te kopen.

Lilian Verhuisadvies Aankoop

Op zoek naar je droomwoning?

Er is meer mogelijk dan je denkt. Maak een gratis zoekopdracht aan of neem vrijblijvend contact op.

Gratis zoekopdracht