Wat houdt de startersvrijstelling in - Rijnpoort Makelaars
Mijn favorieten
Hypotheken & verzekeringen

Wat houdt de startersvrijstelling in

  • Rijnpoort Makelaars
  • 18 maart 2024

Wat houdt de startersvrijstelling in?

Ben je starter op de woningmarkt, dan kan je vrijgesteld worden van overdrachtsbelasting. Dit heet de startersvrijstelling. Hoe werkt dit en kom jij hiervoor in aanmerking? Wij leggen het je uit!

Wanneer je een koopwoning koopt om er zelf te gaan wonen, betaal je bovenop de koopsom 2% aan overdrachtsbelasting. Wanneer je starter bent, kan het zijn dat je wordt vrijgesteld van deze overdrachtsbelasting. We zetten de voorwaarden voor je op een rijtje:

  • Je koopt de woning zelf en je gaat er ook zelf voor langere tijd wonen. Dit geldt ook voor woningen waarop erfpacht, opstalrecht, vruchtgebruik of een appartementsrecht van toepassing is. Als je er niet zelf voor langere tijd in gaat wonen, bijvoorbeeld een vakantiewoning, dan geldt de vrijstelling van overdrachtsbelasting niet.
  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud op het moment dat je de woning geleverd krijgt. Het moment van levering is het moment dat je bij de notaris zit en dat je dus officieel eigenaar wordt.
  • De woning mag een maximale koopsom hebben van € 510.000,–. Als de woning op erfpachtgrond staat, wordt ook de waarde van de gekapitaliseerde canon bij de koopsom opgeteld.
  • Het is de 1e keer dat je gebruikmaakt van de startersvrijstelling. Als je al eerder een koopwoning hebt gekocht waarbij destijds de startersvrijstelling niet gold, kom je alsnog in aanmerking voor de vrijstelling.

Dit zijn de 4 voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling. Maar er zijn altijd uitzonderingsregels. We noemen er een paar:

  • Want als je samen met je partner de woning koopt, moeten jullie beiden aan de 4 voorwaarden voldoen. Als 1 van de 2 maar voldoet, dan geldt de vrijstelling alleen voor degene die wel aan de voorwaarde voldoet. De vrijstelling wordt dan berekend over zijn of haar deel van de woning.
  • Je koopt de woning en je weet dat je er maar tijdelijk gaat wonen. Dan kan je de vrijstelling weigeren en geldt het verlaagde tarief van 2% aan overdrachtsbelasting. Op die manier kan je bij een volgende woning alsnog gebruik maken van de startersvrijstelling. Je moet dan uiteraard wel nog voldoen aan de 4 voorwaarden die gelden voor het verkrijgen van de vrijstelling.

Wil je meer weten over de startersvrijstelling? Bekijk de site van de Belastingdienst. Of neem contact op met Arthur van der Goes, onze financieel adviseur.

Ben je op zoek naar je 1e woning en kan je wel wat hulp gebruiken? Kom dan eens vrijblijvend langs voor een verhuisadvies!
Wij geven je tips en tricks bij de zoektocht naar jouw droomwoning.

Lilian Verhuisadvies Aankoop

Op zoek naar je droomwoning?

Er is meer mogelijk dan je denkt. Maak een gratis zoekopdracht aan of neem vrijblijvend contact op.

Gratis zoekopdracht