Waarom een energielabel bij verkoop? - Rijnpoort Makelaars
Mijn favorieten
Makelaardij

Waarom een energielabel bij verkoop?

  • Rijnpoort Makelaars
  • 1 februari 2024

Waarom een energielabel bij verkoop?

Tegenwoordig is het verplicht om, wanneer je je woning gaat verkopen of verhuren, een energielabel te hebben van de woning. Je bent verplicht om een energielabel te overhandigen aan de koper of huurder van je woning.
Wat zegt het energielabel en wat is het nut voor jou als verkoper? Waarom een energielabel bij verkoop? We lichten het graag aan je toe.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het varieert van een A++++ -label tot en met een G-label, waarbij A++++ de meest energiezuinigste is. Daarnaast worden er op een energielabel maatregelen aangegeven hoe je kunt besparen op je energierekening. Bijvoorbeeld door middel van isolatie of plaatsen van zonnepanelen.

Vinden woningzoekenden het energielabel belangrijk?

Uit onderzoek door Funda onder woningzoekers, is gebleken dat woningzoekenden het energielabel steeds belangrijker vinden. Aan het zoekgedrag merkt Funda dat objecten met energielabel A tot en met C gemiddeld 21,4% vaker gevonden worden dan huizen zonder of met een slechter energielabel. Het filter ‘energielabel’ was in 2023 op Funda.nl één van de meest gebruikte filters.

Leencapaciteit i.b.v. energielabel

Daarnaast bepaalt het energielabel per 1 januari 2024 hoeveel er extra geleend mag worden. Voor een woning met een beter label (D of beter) kan per 1 januari 2024 méér worden geleend dan voor een woning met een slechter (E, F en G) energielabel. Dit is goed te verklaren, omdat woningen met een hoger energielabel lagere maandelijkse energielasten hebben. De hypotheeklasten worden nu dus meer gekoppeld aan het maandelijkse budget en de daadwerkelijke maandlasten.

Daarnaast ontstaat er per 1 januari 2024 extra leenruimte voor woningeigenaren die hun gekochte of huidige woning met een slechter label willen verduurzamen. Verduurzaming leidt namelijk ook tot lagere energielasten.

In onderstaande tabel zie je hoeveel je extra kunt lenen per energielabel.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Het vaststellen van een energielabel dient door een gecertificeerd bedrijf te worden uitgevoerd. De adviseur komt langs en inspecteert de woning. Op basis van een aantal kernmerken zoals isolatie, afmetingen, warmtebronnen en hoeveel energie de woning verbruikt, stelt hij het energielabel vast. Vervolgens wordt het label geregistreerd en kan de woning te koop of te huur worden aangeboden.

Wat zijn de kosten van een energielabel?

De kosten van het op laten maken van een energielabel variëren per woningtype en per aanbieder. Gemiddeld genomen kost het opmaken tussen de € 300,– en € 350,–.

Actie: Gratis energielabel bij de verkoop van je woning

Geef opdracht voor de verkoop van je woning in de maanden januari en februari en profiteer van een exclusief aanbod: wij regelen en betalen het energielabel van jouw woning! Dat is onze manier om te laten zien dat we niet alleen geven om het succesvol verkopen van woningen, maar ook om de tevredenheid en het gemak van onze klanten.

Dus nu je het belang kent van het hebben van een energielabel bij verkoop of verhuur van je woning, regelen wij graag de rest voor je.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Lilian Verhuisadvies Aankoop

Op zoek naar je droomwoning?

Er is meer mogelijk dan je denkt. Maak een gratis zoekopdracht aan of neem vrijblijvend contact op.

Gratis zoekopdracht