Waarom een energielabel bij verkoop?
- Rijnpoort Makelaars
- 1 februari 2024
Waarom een energielabel bij verkoop?
Tegenwoordig is het verplicht om, wanneer je je woning gaat verkopen of verhuren, een energielabel te hebben van de woning. Je bent verplicht om een energielabel te overhandigen aan de koper of huurder van je woning.
Wat zegt het energielabel en wat is het nut voor jou als verkoper? Waarom een energielabel bij verkoop? We lichten het graag aan je toe.
Wat is een energielabel?
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het varieert van een A++++ -label tot en met een G-label, waarbij A++++ de meest energiezuinigste is. Daarnaast worden er op een energielabel maatregelen aangegeven hoe je kunt besparen op je energierekening. Bijvoorbeeld door middel van isolatie of plaatsen van zonnepanelen.
Vinden woningzoekenden het energielabel belangrijk?
Uit onderzoek door Funda onder woningzoekers, is gebleken dat woningzoekenden het energielabel steeds belangrijker vinden. Aan het zoekgedrag merkt Funda dat objecten met energielabel A tot en met C gemiddeld 21,4% vaker gevonden worden dan huizen zonder of met een slechter energielabel. Het filter ‘energielabel’ was in 2023 op Funda.nl één van de meest gebruikte filters.
Leencapaciteit i.b.v. energielabel
Daarnaast bepaalt het energielabel per 1 januari 2024 hoeveel er extra geleend mag worden. Voor een woning met een beter label (D of beter) kan per 1 januari 2024 méér worden geleend dan voor een woning met een slechter (E, F en G) energielabel. Dit is goed te verklaren, omdat woningen met een hoger energielabel lagere maandelijkse energielasten hebben. De hypotheeklasten worden nu dus meer gekoppeld aan het maandelijkse budget en de daadwerkelijke maandlasten.
Daarnaast ontstaat er per 1 januari 2024 extra leenruimte voor woningeigenaren die hun gekochte of huidige woning met een slechter label willen verduurzamen. Verduurzaming leidt namelijk ook tot lagere energielasten.
In onderstaande tabel zie je hoeveel je extra kunt lenen per energielabel.
Hoe kom ik aan een energielabel?
Het vaststellen van een energielabel dient door een gecertificeerd bedrijf te worden uitgevoerd. De adviseur komt langs en inspecteert de woning. Op basis van een aantal kenmerken zoals isolatie, afmetingen, warmtebronnen en hoeveel energie de woning verbruikt, stelt hij het energielabel vast. Vervolgens wordt het label geregistreerd en kan de woning te koop of te huur worden aangeboden.
Wat zijn de kosten van een energielabel?
De kosten van het op laten maken van een energielabel variëren per woningtype en per aanbieder. Gemiddeld genomen kost het opmaken tussen de € 300,– en € 350,–.
Vragen over het energielabel? Neem contact met ons op en wij leggen het graag aan u uit.
Wilt u een energielabel laten maken van uw woning? Ook dit kunnen wij voor u regelen.
Bel of mail ons, en wij nemen contact met u op en nemen de aanvraag voor het energielabel voor u uit handen.
Wij verzorgen niet alleen de verkoop van uw woning, maar ook alle administratieve rompslomp regelen wij graag voor onze gewaarde klanten.
Niets is te gek. Ons team staat voor u k laar!
Op zoek naar je droomwoning?
Er is meer mogelijk dan je denkt. Maak een gratis zoekopdracht aan of neem vrijblijvend contact op.
Gratis zoekopdracht